Lemper
Aantal personen: 12

Ingrediënten

250 gr (3 dl) ketan
4 dl water
1/2 cm santen
1 spriet sereh
Zout

Bereiding:
Was de ketan als rijst, zet op met 4 dl water en kook hem als rijst
Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout en de santen toe
Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden
Schep de ketan, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen

Ingrediënten
Vulling (bv boemboe koening)
200 gr gehakt of tartaar
5 rode uien
1 witte ui
3 teentjes knoflook
3/4 tl ketoembar
1/4 tl djinten
1/2 tl koenjit
4 kemiries
1/4 tl laos
2 eetl olie
Peper en zout
2 el water met 1/4 cm santen
Mespunt sereh

Bereiding:
Maak de uien, knoflook en kemiries in de vijzel fijn samen met alle kruiden, zonder de sereh
Laat 2 eetlepels olie warm worden en fruit hierin het kruidenmengsel
Doe er dan het vlees en peper en zout naar smaak bij
Maak tijdens het braden het gehakt met twee vorken goed los
Voeg, als het goed gebraden is, 2 eetlepels water, de santen en een mespuntje sereh toe
Laat zachtjes bakken tot het vocht verdampt is
Deponeer op een stuk pisangblad of stuk aluminiumfolie wat rijst ter grote van 10 X 4 cm en ongeveer 1 cm dik, leg het vulsel in het midden en rol het op zodat de vulling in het midden van het rolletje komt
Stoom de lemper dan in pisangbladeren of aluminiumfolie ca 15 minuten in de stoompan
De rolletjes moeten stevig opgerold worden
Kan zowel warm als koud gegeten worden