Lontong met Balinees varkensvlees
Aantal personen: 4

Ingrediënten
400 gr gebroken rijst
3 eetl ketan (kleefrijst)
500 gr hamlappen in blokjes
1 ui
2 teentjes knoflook
3 ontvelde tomaten
15 sprietjes bieslook
1 cm verse gemberwortel
1 cm verse laos
1/2 eetl sambal trassie
2 sprieten verse sereh
2 blaadjes verse salam
3 eetl geraspte kokos
3 eetl olie
Allesbinder
Zout

Bereiding:
Vermeng de rijst en de ketan
Breng 1 liter water met zout aan de kook
Voeg de rijst toe en kook die in ± 30 minuten heel gaar (indien kant en klare rijstbuiltjes, rekening houden met een kooktijd tot plm 2 uur)
Spoel een wijde schaal met koud water om, schep de rijst erin, druk die aan en laat afkoelen
Verhit in een braadpan de olie
Bestrooi het vlees met zout en bak het in de hete olie rondom bruin
Schil de gember en de laos, snipper de ui en knoflook en snijd de tomaten in stukken
Maal of wrijf de ui, knoflook, gember en sambal fijn, voeg dit aan het vlees toe en laat nog +/- 3 minuten bakken
Doe er de tomaat, laos, sereh, salam en 2 dl (warm) water bij
Breng het gerecht met het deksel op de pan aan de kook en stoof het vlees in +/- 30 minuten zachtjes gaar
Rooster in een droge koekepan de kokos lichtbruin
Verwijder de sereh, salam en laos
Breng het vlees op smaak met zout, bind het vocht met allesbinder en doe alles in een schaal over
Snijd de lontong in blokjes en leg die in een andere schaal
Strooi er de kokos over
Knip de bieslook erboven fijn
U kunt er ook speciale kant en klaar gevulde rijstbuiltjes voor lontong kopen