Wayang Kulit, is in centraal Java waarschijnlijk een van de oudste onondoorbroken tradities van de verhalenvertellers in de wereld, en zeker onder het meest hoogontwikkeld.

 

Wayang is goed geintegreerd in de Javaanse maatschappij, en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Javaanse cultuur.

 


Wayang is het Javaanse woord dat "schaduw" of "spook" betekent en is een toneelstuk van levende acteurs (wayang orang), driedimensionale marionetten (wayang golek) of schaduwbeelden die achter een wit scherm worden vertoond met backlight van de olielamp (wayang kulit).

Wayang kulit zijn tweedimensionale marionetten die met de hand worden gemaakt van buffel- of geitenhuiden en worden gebruikt als perkamenten poppen, maar met armen die draaien.

Een wayang kulit marionet is een gestileerde overdrijving van een menselijke vorm.

Van de vele verschillende stijlen van wayang kulit, is de vorm die in Centraal en Oost-Java, het grootst bevolkt eiland, wordt uitgeoefend veruit het populairst in Indonesie.

Op de volgende pagina kunt u een beschrijving vinden van prestaties in een Javaans dorp. Dan hebben wij verscheidene pagina's gemaakt over de verklaring wat Wayang ongeveer is en betekent. De meeste verhalen zijn Indonesische heldendichten die zijn omgezet door generaties van Javaanse verhalenvertellers.


VOLGENDE PAGINA >>>
Wayang Kulit
Uitvoering
De Dhalang
Ramayana
Mahabharata
Muziek
Wayang kulit

Het Indonesische poppenspel