Gatotkaca, de Vliegende Ridder van Pringgadani, zoon van Bimasena.

In het centrale verhaal van het heldendicht wordt het conflict behandeld tussen twee takken van een familie, die afstammen van het hoogste gezag van Hindoeisten. Één tak van de familie, Korawa, overweldigd de troon van de rechtmatige erfgenamen, Pandawa.

Het geschil kan slechts opgelost worden door een bloedige broederlijke slag, dus oorlog die de loyaliteit en geweten van verscheidene generaties van de familie test.

Tot slot het Pandawa broederschap, een overwinning voor rechtvaardigheid en het begrip van recht.

Ondanks de recentere introductie van de Islam op Java, blijven de filosofische en gedragswaarden die in Mahabharata worden aangenomen een belangrijk deel van de sociale stof en houding tegenover het leven in Java vandaag de dag.

Zij hebben hun favoriete karakters, zoals Arjuna, beroemde strijder-minnaar Pandawa die ook de essentie van het Javanese concept adel is. De Javaanse koningen wilden namelijk hun legitimiteit verhogen, door het direct claimen van Arjuna, en door hem terug te eisen van de Goden van de Hindoeisten. Zijn geleerde wijsheid en eerlijkheid van oudst van Pandawa, Yudhistira, en de grote fysieke sterkte en morele wilskracht van tweede oudst, Bimasena.

 

<<<VORIGE PAGINA
Wayang Kulit
Uitvoering
De Dhalang
Ramayana
Mahabharata
Muziek
Gamelan muziek>>>
Wayang kulit

Het Indonesische poppenspel